X

Effektivisering af det effektiviserede

Det forstås på vores nye statsminister, at vi skal til at effektivisere det allerede effektiviserede. Der skal tilsyneladende skæres knapt 2,5 milliarder på de sociale omkostninger pr. år i de kommende år.

Statsministeren beroliger os med, at de sagtens kan findes ved at effektivisere ude i de offentlige institutioner.

Måske har den netop tiltrådte regering ikke som jeg, fulgt den udvikling tæt, som er foregået blandt andet i vores daginstitutioner i de sidste mange år, hvor forvaltninger, ledere, pædagoger og medhjælpere nu i en længere årrække har forsøgt at effektivisere sig ud af de stadigt mere knappe ressourcer, de er blevet stillet til rådighed.

Nu er det ikke sådan, at jeg slet ikke mener, at der kan hentes gevinst ved nytænkning – og særligt ved afbureaukratisering af det efterhånden omfattende dokumentationsarbejde som dagens moderne pædagog skal udføre i sin arbejdstid, kan der formodentlig frigøres en smule.

Problemet er bare, at de normeringer som mange kommuner allerede de foregående år har set sig nødsaget til at gennemføre har – og fortsat kræver – stor opfindsomhed ude blandt de mennesker som skal sikre vores børn en sikker og tryg opbygning af den platform, som de skal udvikles ud fra og på i deres fremtidige færden i skole, uddannelse og endeligt deres arbejdsliv som borgere i Danmark.

Alle fagpersoner har et punkt, hvor entusiasmen omkring ens fag ikke længere kan opveje stadigt mere forringede arbejdsforhold. Man kan med god grund frygte en kollektiv depressiv tilstand blandt vore pædagoger, hvis ikke denne udvikling vendes. Vi skal også huske på at vores børn dagligt opholder sig midt i dette miljø – og ofte mange timer hver dag. Og de er der også efter denne effektivisering. Og den næste.

Så kære hr. statsminister!

Hjælp det pædagogiske fag til at genfinde og fastholde arbejdsglæden, og giv dermed samtidigt vores børn gode og trygge vilkår. Du vil ikke fortryde denne investering, hverken set med de menneskelige eller økonomiske briller, når du ser Danmarks kommende Bill Gates’er opstå ud af et dejligt og kreativt miljø som netop vores pædagoger er top-tunede til at skabe. 🙂

Med tro på fremtiden

Direktør

PVB – Pædagogisk Vikarbureau

Morten Berg

Tags:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *